Posted by: ustaz Muhammad Ismail | April 22, 2008

Kisah Habil dan Qabil (bahagian 2)

Apalah jika dibandingkan menghadapi kesukaran hari-hari di dunia dengan hari-hari kebahagian di syurga. Inilah hal keadaan Adam dan Hawa, mereka berdua tetap terus berusaha, bekerja keras tidak ada sesiapa membantu atau menjadi penolong kerana hanya mereka berdua sahaja yang hidup di bumi luas

Allah SWT hendaklah menurunkan syariat atau agama dan pendidikan kepada Adam.

Adam berkata; “Hanya kami berdua sahaja di dunia, kepada siapakah syariat ditujukan dan kami kepada siapa akan diajar syariat?”

Adam teringat Allah telah akan memenuhi dunia dengan keturunannya. Adam ternanti-nanti bilakah Allah akan mengurniakan kepadanya zuriat.

Beberapa hari berlalu, Hawa telah hamil dan Adam amat gembira, dia bakal menjadi bapa. Kesukaran semasa Hawa mengandung samalah seperti kesukaran yang dirasai oleh ibu-ibu kita, rasa letih, sakit dan kadang-kadang rasa macam nak mati.

Allah telah mengurniakan kandungan kembar kepada Hawa, seorang lelaki dan seorang perempuan. Adam amat gembira dengan kurniaan Allah dan memuji kebesaran Allah SWT, anak lelaki diberi nama Qabil dan anak perempuan diberi nama Iklimiaya’. Iklimiaya’ seorang anak sangat yang cantik dan comel sesiapa yang memandang wajahnya tidak akan merasa puas dan jemu.

Selepas beberapa bulan Hawa mengandung lagi, kali ini juga dia dikurniakan oleh Allah kandungan kembar. Seorang lelaki yang diberi nama Habil dan seorang perempuan diberi nama Lubuda. Keempat-empat orang anak membesar dengan penuh kasih sayang.

Adam tidak membezakan kasih sayang kepada empat anak-anaknya berdasarkan rupa paras, kesemuanya diberi kasih sayang yang sama rata.

Semakin hari anak-anaknya semakin membesar, mereka mula menolong ibubapa mereka.Qabil memilih untuk bercucuk tanam membantu bapanya. Tanamannya semakin subur dan mendapat hasil yang banyak, hasil tanamanya dijadikan sebagai makanan kepada keluarganya.

Manakala Habil menjadi penternak, dia menternak kambing, unta dan lembu, supaya mereka sekeluarga dapat minum susu, memakan daging. Kulit kambing, unta dan lembu dijadikan pakaian, hamparan dan bekas makanan dan minuman.

Manakala Iklimiaya’ dan Lubuda, mereka berdua membantu Hawa mengemas rumah, masak dan sebagainya. Setelah waktu petang Nabi Adam dan anak-anaknya pulang ke rumah, kemudian membersihkan diri masing-masing. Selepas mereka sekeluarga makan bersama. Ketika makan Qabil dan Habil memcuri-curi pandang kepada Iklimiaya’ yang cantik jelita. Sehingga terserlah keburukan pandangan Qabil dan Habil kepada Iklimiaya’

Perkara ini bukan lagi menjadi rahsia kepada Nabi Adam as. Adam as merasakan kedua anak lelakinya telah meningkat dewasa, telah bersedia berkahwin. Nabi Adam as merasakan dia perlu mengahwinkan putera-puteri dengan segera.

Oleh kerana di bumi ketika hanya ada mereka berempat, maka Allah menurunkan syariat kepada Adam as supaya mengahwinkan putera dan puterinya.dengan syarat tidak boleh berkahwin dengan pasangan kembar masing-masing. Qabil kena kahwin dengan Lubuda yang merupakan kembar kepada Habil. Manakala Habil kena kahwin dengan Iklimaya’ kembar kepada Qabil.

Nabi Adam as berazam akan mengahwinkan anak-anaknya setelah selesai makan. Apabila selesai makan Adam memanggil isteri dan semua anak-anaknya dalam tersenyum Adam berkata telah sampai masa untuk Qabil dan Habil berkahwin. Qabil dan Habil amat gembira dengan kenyataan bapa mereka. Manakala dua puterinya, muka mereka berubah kemerah-merahan kerana malu.

Lalu Nabi Adam berkata; “Maka aku mengahwinkan Qabil dengan Lubuda dan Habil dengan Iklimiaya’.”

Semua anak-anaknya bergembira kecuali Qabil dalam keadaan marah dia bertempik; Habil sekali-kali tidak boleh berkahwin dengan Iklimiaya’ kerana Iklimiaya’ hanya untuk dirinya sahaja dan dia lebih berhak dari Habil.

Nabi Adam as cuba menenangkan kemarahan Qabil dengan berkata; “Wahai Qabil! yang kusayang, sesungguhnya Allah telah mengharamkan Iklimiaya’ kepada kamu! Dia hanya halal untuk Habil. Maka kamu kenalah taat dengan perintah Allah.”

Qabil menjawab dengan penuh beremosi; “Tidak! Saya tidak sekali-kali akan taat melainkan hanya kepada diri saya sahaja.Iklimiaya’ untuk Qabil bukan untuk Habil.” Adam terus berkata “Allah menyuruh kamu berkahwin dengan Lubuda.” Qabil merasakan bara api kemarahan terus bernyala di dalam dadanya sambil memandang kepada Iklimiaya’ dan dia dapati alangkah cantiknya Iklimiaya’ seolah-olah mentari yang bersinar di waktu malam. Qabil tidak menyedari bahawa api kemarahan itu dinyalakan oleh syaitan,

Lalu Qabil keluar, perasan marah hampir membunuhnya. Dia berjalan ke hulu dan ke hilir tidak tentu arah dan tidak tahu ke mana dia pergi, yang berlegar-legar dalam fikirannya hanyalah Iklimiaya’.

Syaitan dapati Qabil amat mudah untuk diperangkap, dia amat bergembira lalu mendatang was-was dengan membisik-bisik di dalam hati Qabil dengan berkata; “Hah! Ha ! Ha! Bapa kamu lebih sayang kepada Habil sebab itu bapa kamu kahwinkan Habil dengan Iklimiaya’ yang cantik jelita dan kahwinkan kamu dengan Lubuda yang hodoh.”

Syaitan terus menghasut dan menyalakan api permusuhan Qabil terhadap Habil, lalu ia berbisik-bisik kepada Qabil; “Cuba kamu tengok Habil jadi penternak, kerja dia tak susah dan tidak meletihkan, kamu pula jadi pesawah kena bangun awal, kena bajak tanah, kena baja tanah, kena tanam benih, kena jaga anak benih, kena tuai tanaman….. selepas susah payah dan letih kena kahwin dengan Lubuda yang hodoh ….Habil senang-senang dapat kahwin dengan Iklimiaya’ yang cantik jelita! Ini mana adil!!!”

Advertisements

Responses

  1. boleh saya ambil artikel ni?

  2. boleh dgn syarat link ke blog saya. mudah -mudahan dapat istifadah

  3. alhamdulillah….sy dpt memahami segala yg ingin d sampaikan dsini.. moga-mogahan lbih rmai yg mngunjungi ruangan ini….
    assalamualaikum….

  4. Bahagian seterusnya ada ke ?

  5. menarik, ada sambungannya ke ustaz?

  6. harap ader sambungan cite ni…

  7. […] dari: https://ustmuhammad.wordpress.com/2008/04/22/kisah-habil-dan-qabil-bahagian-2/ Posted in PemudaTags: Adam AS, Habil dan Qabil, Hawa, kisah dari […]


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: